Класици

 Џез

Џез

"Џез" (1992) се вбројува меѓу најдобрите дела на нобеловката Тони Морисон.Во зимата 1926 година, Џо ..

Автор: Тони Морисон

298 ден 350 ден

 Нов живот

Нов живот

Орхан Памук е можеби најпознатиот современ турски писател, добитник на Нобеловата награда за литерат..

Автор: Орхан Памук

357 ден 420 ден

 Раскази

Раскази

Ги де Мопасан е еден од најголемите светски мајстори на краткиот расказ, писател кој го издигнува ра..

Автор: Ги де Мопасан

332 ден 390 ден

 Црвен сирак

Црвен сирак

Мо Јен (1955) е еден од најпознатите современи кинески писатели, добитник на Нобеловата награда за л..

Автор: Мо Јен

179 ден 210 ден

Љубов во време на колера

Љубов во време на колера

Длабоката младешка љубов на Флорентино Ариса и Фермина Даса се соочува, последователно, со три серио..

Автор: Габриел Гарсија Маркес

425 ден 500 ден

Антониј и Клеопатра

Антониј и Клеопатра

..

Автор: Вилијам Шекспир

89 ден 105 ден

Басни

Басни

Жан де Лафонтен (1621 – 1695 г.) е еден од најголемите француски класици, автор кој критичарот Сент-..

Автор: Лафонтен

213 ден 250 ден

Бегалка: Исчезнатата Албертина

Бегалка: Исчезнатата Албертина

Марсел станува опседнат со животот на Албертина, бесрамно ја шпионира, а на крајот, во обид да ја те..

Автор: Марсел Пруст

255 ден 300 ден

Белата тврдина

Белата тврдина

Орхан Памук е можеби најпознатиот современ турски писател, добитник на Нобеловата награда за литерат..

Автор: Орхан Памук

306 ден 360 ден

Бесмртност

Бесмртност

„Смртта и бесмртноста создаваат неразделна двојка... поубава од Ромео и Јулија или од Лорел и Харди...

Автор: Милан Кундера

357 ден 420 ден

Божествена комедија

Божествена комедија

Божествена комедија е обележје на италијанската литература и се смета за „енциклопедија на средновек..

Автор: Данте Алигиери

383 ден 450 ден

Браќата Карамазови - Том 1

Браќата Карамазови - Том 1

Браќата Карамазови се смета за едно од најврвните достигнувања во светската литература, најголемото ..

Автор: Фјодор М. Достоевски

213 ден 250 ден

Браќата Карамазови - Том 3

Браќата Карамазови - Том 3

Браќата Карамазови се смета за едно од најврвните достигнувања во светската литература, најголемото ..

Автор: Фјодор М. Достоевски

213 ден 250 ден

Браќата Карамазови - Том 4

Браќата Карамазови - Том 4

Браќата Карамазови се смета за едно од најврвните достигнувања во светската литература, најголемото ..

Автор: Фјодор М. Достоевски

213 ден 250 ден

Гордост и предрасуда

Гордост и предрасуда

Приказната го следи животот на главниот лик Елизабет Бенет, која се соочува со прашањето на манирите..

Автор: Џејн Остин

298 ден 350 ден

Прикажани 1 до 15 од 59 (4 страни)