Оваа прониклива книга, чиј автор е угледен професор од Лондонската школа за економија, истражува на кој начин потрагата по совршенство може да се претвори во опасна опсесија која води до „прегорување“ и до депресија – што од своја страна нè спречуваат да ги постигнеме зацртаните цели.

„Прегорувањето“ и депресијата денес бележат рекордни нивоа, а до нив се доаѓа поради огромната конкуренција на работното место, сеприсутните социјални медиуми кои поттикнуваат да се споредуваме со другите, поради тежнеењето да се навлезе во таканаречените елитни кругови и поради спорадичното и неорганизирано родителство. Општеството непрекинато ја наметнува потребата да се посакува повеќе, да се биде совршен.

Врз основа на најразличен доказен материјал од денешнината, Куран нуди јасен и реален поглед кон тоа, на кој начин перфекционизмот и неговата капиталистичка „опседнатост со безграничниот раст“ придонесоа кон масовното присуство на чувството на лично незадоволство и несигурност. Што можеме да сториме како поединци за да се спротивставиме на притисокот од денешнината да бидеме совршени и, со тоа спротивставување, да се избориме за живот со повеќе смисла и задоволство?

Полна бројни полезни лекции и драгоцени согледувања, книгава нуди алтернативен начин со кој ќе се постигне живот кој исполнува и е продуктивен. Чувството на олеснување е неминовно кога ќе се оттргнеме од стегите и ќе се концентрираме на она што ни е најважно.

Напиши мислење

Белешка: HTML не е дозволен!
    Лош           Добар

Замката наречена совршеност

  • Издавачка куќа: Антолог
  • Автор: Томас Куран
  • Достапност: На залиха
  • 500 ден
  • 400 ден


Слични продукти

Митот за нормалното

Траумата не е она што ви се случува вам, туку она што се случува во вас.Во револуционерната книга „М..

Автор:

552 ден 690 ден

Како да престанете да се грижите и да почнете да живеете

За мудриот човек секој нов ден значи нов живот.Како да ја планираме и направиме поубава иднината, бе..

Автор:

320 ден 400 ден

Мој личен развој

„Мој личен развој“ е уникатно изработен психолошки прирачник од експертот за личен развој Ведрана Ст..

Автор:

632 ден 790 ден

Психологија на парите

Умешноста со парите зависи многу повеќе од начинот на кој се однесувате отколку од вашата интелигенц..

Автор:

400 ден 500 ден

Ознаки: zamkata narecena sovrsenost, tomas kuran