Чехов со својата позната и необична смисла за хумор овде ни ја раскажува приказната за Ана, млада и богата земјопоседничка. Таа е роб на својата позиција, која во еден момент сфаќа дека не живее онака како што посакувала и пред неа се појавува сета бесмислена голгота на нејзиниот живот. Ликовите и животните ситуации опишани од Чехов одговараат на реалноста и авторот наметнува актуелни прашања, кои и денес отвораат различни дискусии. Личноста на хероината, позицијата во која е сместена и менталните пресврти низ кои поминува го поттикнуваат читателот да размислува за одредени прашања од јавниот и личниот морал. Ова е приказна што ќе ве вознемири, но истовремено и воодушеви, на начин на кој може само вистинската уметност.

Напиши мислење

Белешка: HTML не е дозволен!
    Лош           Добар

Женското царство

  • Издавачка куќа: Ѓурѓа
  • Автор: Антон Павлович Чехов
  • Достапност: На залиха
  • 300 ден


Слични продукти

Дневници (1910 – 1923)

Дневниците на Франц Кафка (1883 – 1924) го опфаќаат периодот од 1910 до 1923 година. Тие даваат..

Автор:

650 ден

Пловејќи кон Сарантиум

Сарантиум е златен град: светост за верниците, вдахновение за поетите, скапоцен камен на светот и ср..

Автор:

599 ден

Продавница на тајни

Ова е збирка од најубавите раскази на еден од најоригиналните италијански автори во дваесеттиот век...

Автор:

200 ден

Распаметен

Оваа книга открива:- Зошто треба да престанете со брејнсторминг- Зошто да се биде нормален е лошо за..

Автор:

300 ден

Ознаки: zenskoto carstvo, anton pavlovic cehov