Зошто се чувствуваме лошо кога ни оди добро? Во оваа книга се испитува зошто, дури и кога ни оди добро во животот, многумина имаат тешкотии со сопственото ментално здравје, пред сè борејќи се со депресијата или со анксиозноста.

Лесно е да поверувате дека нешто ви се „расипало“ во мозокот кога се чувствувате ментално слаби, меѓутоа анксиозноста и депресијата се природни состојби и ги имало уште од дамнешни времиња, кога сме биле во опасност да изумреме од глад или од болести. Не сме создадени за постојано да сме задоволни и среќни. Да беше така, нашите предци немало толку долго да опстанат во историјата. Андерш Хансен ни покажува како функционира нашиот ум и ни дава надеж дека навистина можеме да се чувствуваме добро во денешново стресно и „дигитално конектирано“ општество. За да успееме, мора подобро да се грижиме за сопствениот мозок и тело – и, можеби, да престанеме постојано да ја бркаме среќата.

Во оваа книга се зборува за поблагите форми на депресија и на анксиозност, но не за биполарното нарушување или за шизофренијата. За ова има две причини. Прво и најважно, биполарното нарушување и шизофренијата се далеку посложени за истражување од она што би се сместило во опфатот на само една книга од областа популарна наука. Второ, проблемите со менталното здравје кои, како изгледа, се наоѓаат во подем во денешното општество, најчесто се поблаги форми на ментални болести. Шизофренијата и тешките форми на биполарното нарушување не се во подем, па затоа за нив не важат овде изнесените аргументи. Во книгава изнесувам еден биолошки поглед на менталното и на физичкото здравје, за кој од искуство знам дека на многумина им се гледа како полезен. Ако се чувствувате потиштено, побарајте помош, зашто помош може да се најде. А, ако земате каков било медикамент за одредена психијатриска состојба, секогаш најпрвин посоветувајте се со вашиот лекар.

Напиши мислење

Белешка: HTML не е дозволен!
    Лош           Добар

Тажни мисли

  • Издавачка куќа: Антолог
  • Автор: Андерш Хансен
  • Достапност: На залиха
  • 450 ден


Слични продукти

Пронајди спокој во својата душа

Промените се можни само доколку, за животот мислиме на вистинскиот начин. Проверете ги на себе ..

Автор:

420 ден

Таблета против стравот

Ако нешто можеме да наречеме таблета против стравот, тогаш тоа е разумот. Стравот е емоција и тој е ..

Автор:

420 ден

Зборотерапија

Насмевката е најдобриот лек за сè… Особено насмевката која се издигнала над сите неволји и преживеал..

Автор:

399 ден

Вашето компетентно дете

„Исклучителна и важна книга! Јеспер Јул им нуди на родителите прекрасен, едноставен и целосно возбуд..

Автор:

350 ден

Ознаки: tazni misli, anders hansen