"Ако можете да ја замислите сликата на која гавранот на Едгар Алан По очајнички се обидува да излета од мрачниот тунел на Ернесто Сабато, тогаш го добивате егзистенцијалниот и психолошки профил на Калина – млада, талентирана сликарка, чие учество на ликовната колонија во луксузната вила на уметникот Емилијан Де Ремарос, во Сиена, ненадејно ќе се претвори во длабока животна драма на себеоткривање, себеспознавање и борба со сопствените пороци. „Равенка на стравот“ е храбро соочување на индивидуата со потиснатите морални дилеми и стравови во себе; талкање низ мисловниот лавиринт на личноста во обид да се победи самотијата и да се оствари личната слобода и среќа. Како што раката на сликарот вешто ги нанесува боите врз белото платно, така раскажувачот создава магично-синестезичен свет од бои, звуци, мисли, перцепции, во кој сепак, последниот збор ѝ е посветен на љубовта." - Трајче Стамески

"Романот „Равенка на стравот“ е приказна-сведоштво за творечката еволуција на младата Верица Мукоска, како во насока на изградба на движењето и концизноста на мислата и нејзиниот јазичен израз, така и во поглед на кристализација на самите наративи, на две приказни – во Сиена и во Љубаништа, кои се надоврзуваат како голема и мала премиса." - Стефан Марковски

Напиши мислење

Белешка: HTML не е дозволен!
    Лош           Добар

Равенка на стравот

  • Издавачка куќа: Бата Прес
  • Автор: Верица Мукоска
  • Достапност: На залиха
  • 300 ден


Слични продукти

Јуда

Уште едно маестрално дело на Амоз Оз во кое доаѓаат до израз неговата генијалност и проучување на чо..

Автор:

350 ден

Ангелско дрво

Поминале 30 години откако Грета го напуштила Марчмонт хол, величествена и прекрасна куќа сместена на..

Автор:

550 ден

Аферата Кристи

„Аферата Кристи“ од американската авторка Нина де Грамонт е роман што се заснова на вистински настан..

Автор:

490 ден

Танцувај со мене

По долго време, легендарната Сузан Елизабет Филипс се враќа со емотивен роман за женскоста, дивите с..

Автор:

520 ден

Ознаки: ravenka na stravot, verica mukoska