Артконект

Фати го зајакот

„Фати го зајакот“ е приказна за две жени и нивното сложено пријателство. Дванаесет години по нивната..

Автор: Лана Басташиќ

232 ден 290 ден

Разговори во четири очи

Ана и Хенрик се во брак дванаесет години и имаат три деца кога нивната врска почнува да се распаѓа. ..

Автор: Ингмар Бергман

200 ден 250 ден

Неугодноста на квечерината

Наближува Божиќ и десетгодишната Јас е загрижена за својот зајак, зашто мисли дека нејзините родител..

Автор: Марике Лукас Рејенфелд

232 ден 290 ден

Чудесна зима

Поезијата доаѓа исклучиво од внатрешноста на поетот. Сопствениот глас – вклучително и она што го нар..

Автор: Џоан Маргарит

184 ден 230 ден

Мојот пурпурен мирислив роман

Пријателството меѓу двајца писатели добива чуден пресврт кога едниот од нив одеднаш ќе стане успешен..

Автор: Ијан Мекјуан

144 ден 180 ден

Прослава

Крајот на една војна навестува искуства на нови страдања, а секојдневието во кое борбата за преживув..

Автор: Дамир Каракаш

176 ден 220 ден

Азбуката на Моркел

Кој ли запишува зборови на хартија и ги постила на полето?Сите имаат сопствена азбука, си помис..

Автор: Стијан Холе

280 ден 350 ден

Наслада

„Наслада“ e роман на полската авторка Марта Ѓидо награден со Наградата за литература на ЕУ во 2019 г..

Автор: Марта Ѓидо

200 ден 250 ден

Начин на љубење

„Начин на љубење“ е необична книга со приказни кои ни даваат можност повторно да го погледнеме свето..

Автор: Валтер Уго Мае

184 ден 230 ден

Ада или жар

„Ада или жар“ е книжевна провокација што ги доведува во прашање темелите на романот како жанр, но и ..

Автор: Владимир Набоков

420 ден 525 ден

Американа

Среде воената диктатура во Нигерија, кога сите се обидуваат како што знаат и умеат да побегнат од зе..

Автор: Чимаманда Нгози Адичи

360 ден 450 ден

Толку долго патување

Густад Нобл е чесен човек, горд татко и добар сопруг кој сонува за безбеден живот во мирно соседство..

Автор: Рохинтон Мистри

280 ден 350 ден

Пролет на варварите

Танцувајќи разголени и пијани на скапа свадбена веселба покрај базенот на еден луксузен пустински ре..

Автор: Јонас Лишер

200 ден 250 ден

Вегетаријанка

Во „Вегетаријанка“, роман награден со Меѓународната книжевна награда „Букер“, низ три приказни ја сл..

Автор: Хан Канг

264 ден 330 ден

А Бабукар одеше на чело

„А Бабукар одеше на чело“ е современа италијанска приказна за четворица млади луѓе од различни африк..

Автор: Џовани Доѕини

208 ден 260 ден

Прикажани 1 до 15 од 34 (3 страни)