Историски

Јуда

Јуда

Уште едно маестрално дело на Амоз Оз во кое доаѓаат до израз неговата генијалност и проучување на чо..

Автор: Амос Оз

298 ден 350 ден

Без своја земја

Без своја земја

Моќна историска сага за предизвиците на животот во прогонство и за тешките избори на оние што се при..

Автор: Ајше Кулин

169 ден 199 ден

Белата хризантема

Белата хризантема

Хана и нејзината помлада сестра Еми припаѓаат на островската заедница „хењо“, жени кои живеат од нур..

Автор: Мери Лин Бракт

417 ден 490 ден

Бележникот на татко ми

Бележникот на татко ми

Кога бил дете, Ага Акбар, непризнат син на персиски благородник, отпатувал со вујко си до една света..

Автор: Кадер Абдолах

255 ден 300 ден

Бисерот што ја скрши школката

Бисерот што ја скрши школката

Кабул 2007 годинаПокрај таткото зависник од дрога, Рахима и нејзините сестри само повремено можат да..

Автор: Надија Хашими

357 ден 420 ден

Богородичната црква во Париз

Богородичната црква во Париз

Богородичната црква во Париз е еден од најдобрите историски романи во светската литература. Во основ..

Автор: Виктор Иго

425 ден 500 ден

Бронзениот коњаник 1

Бронзениот коњаник 1

Златните неба и прозрачните квечерини на белите ноќи и понатаму го чуваат сјајот на минатото. Величе..

Автор: Паулина Сајмонс

425 ден 500 ден

Бронзениот коњаник 2

Бронзениот коњаник 2

Руската зима го стега Ленинград со своите студени канџи, а германската опсада не попушта ни за миг. ..

Автор: Паулина Сајмонс

425 ден 500 ден

Бруклин

Бруклин

Елис Лејси не може да најде добра работа во Ирска. Свештеникот Флуд ѝ нуди одлични можности за работ..

Автор: Колм Тојбин

169 ден 199 ден

Бунтовна кралица

Бунтовна кралица

Индија, 19 век. Во времето на британската колонизација, Индија се состоела од низа мали кралства кои..

Автор: Мишел Моран

357 ден 420 ден

Вагонот со сираци

Вагонот со сираци

Моќна приказна за пријателството, која се одвива во циркус кој патува низ Европа за време на Втора с..

Автор: Пам Џеноф

383 ден 450 ден

Варшавскиот протокол

Варшавскиот протокол

Од мирните канали на Бриж, до елегантните простории на „Кралскиот замок Вавел“ и длабоко п..

Автор: Стив Бери

468 ден 550 ден

Ватиканската принцеза

Ватиканската принцеза

Гламурозно, но и предаторски, Борџија ја обележуваат ренесансна Италија.Расцепкана на многу кралства..

Автор: К.В.Гортнер

468 ден 550 ден

Вечно туѓа

Вечно туѓа

Во еден мал град во Прованса, луѓето од памтивек раскажуваат за еден прастар погром и за едно скриен..

Автор: Стефан Хертманс

298 ден 350 ден

Војната нема женско лице

Војната нема женско лице

Нобелова награда за литература за 2015 година.Војната нема женско лице е една од најпознатите книги ..

Автор: Светлана Алексиевич

255 ден 300 ден

Прикажани 1 до 15 од 83 (6 страни)